Wat heb je nodig om borstvoeding te geven?

Als je borstvoeding geeft, heb je niks anders nodig dan jezelf en je baby. Dat heeft de natuur goed geregeld. Bij kunstvoeding is het iets minder simpel, in dat geval heb je externe middelen nodig. Als je om een bepaalde reden de moedermelk wilt gaan afkolven, dan heb je ook iets meer uitrusting nodig, zeker als je het hygiënisch en praktisch wilt houden. Wat heb je in zo’n geval echt nodig en wat niet per se?

Het gemak van borstvoeding geven

Waarschijnlijk vind je het prettig om toch een paar extra zaken bij de hand te hebben als je borstvoeding geeft. Deze spullen om borstvoeding te geven kunnen het gemak en het comfort van borstvoeding geven extra verhogen.

accessoires die je nodig hebt voor geven van borstvoeding

Wat heb je nodig voor borstvoeding

Zoogkompressen

Ten eerste zijn zoogkompressen erg handig als je borstvoeding geeft. Het komt nog weleens voor bij moeders dat hun borsten ook reageren op het gehuil van een compleet vreemde baby in de supermarkt. Of er gebeurt iets anders wat je toeschietreflex op gang brengt. Wil je niet met twee natte plekken in je bovenkleding lopen, dan is het handig om in iedere bh-cup een zoogkompres te plaatsen. Deze kompressen kunnen de gelekte melk opvangen. Ze zijn er in verschillende varianten, zoals de zoogkompressen voor eenmalig gebruik en de zoogkompressen die je kunt wassen.

Voedingbh of een voedingstop

Met kledingstukken die gemaakt zijn om makkelijker je baby te kunnen voeden, bespaar je jezelf tijd, maar je bezorgt jezelf ook gemak. Een voedingsbh is een speciale bh waarvan je de cup zo om kunt klappen waardoor je baby eenvoudig bij de borst kan, zonder dat je heel ingewikkeld moet doen. Ook een speciale voedingstop kan zorgen dat je op een eenvoudige en discrete manier je baby kan voeden.

Tepelzalf

Tepelzalf is één van de borstvoeding spullen die prettig zijn om altijd in de kast te hebben als je borstvoeding geeft. Deze zalf geeft je tepels en de huid er omheen een extra beschermlaag. Daarbij herstelt het ook de vochtbalans van de tepel en geeft het verlichting bij gevoelige tepels of (beginnende) tepelkloven.

Het telefoonnummer van de lactatiekundige

Mocht het geven van borstvoeding niet probleemloos gaan en heb je hier hulp bij nodig, dan is het fijn om de contactgegevens van een lactatiekundige bij de hand te hebben.

De juiste spullen om af te kolven

Tijdens het voeden van de baby is het prettig als je ontspannen bent. Zeker als je borstvoeding geeft. Dit draagt bij een aan goede melkproductie. Bij het afkolven geldt eigenlijk hetzelfde. Gestuntel met slechte spullen om te kolven, brengt je niet in de juiste gemoedsrust. Het is daarom belangrijk dat je kolfspullen comfortabel zijn in het gebruik. Dit zorgt voor een ontspannen gevoel. Daarbij zijn degelijke kolfspullen ook nog eens van belang om zo hygiënisch mogelijk af te kolven. Als het gaat om de juiste spullen, moet je dus kijken naar gebruikersgemak, comfort, praktisch en hygiënisch.

Wat heb je nodig als je gaat kolven?

Als een keer een dagje weg gaat of als je weer gaat werken, vind je het misschien prettig om de borstvoeding af te kolven zodat je kindje toch gewoon jouw melk kan drinken. Je hebt hier wel een aantal dingen voor nodig. Allereerst heb je als je wilt gaan kolven natuurlijk een goede borstkolf nodig. Maar naar welk type borstkolf heeft de voorkeur? Hierbij moet je vooraf bedenken hoe vaak je hem gaat gebruiken. Of je de borstkolf meerdere malen per dag gebruikt of slechts af en toe voor een avondje uit, maakt dit wel degelijk het verschil voor het type borstkolf wat je kiest.

Professionele dubbelzijdige borstkolf

Dit type is uitermate geschikt om na de bevalling de borstvoeding goed op gang te brengen. Hij stimuleer de melkproductie op een manier zoals het niet kan met een persoonlijke kolf. In het ziekenhuis gebruiken ze meestal ook dit soort borstkolven, maar ook kun je dit soort kolfapparaten huren voor thuisgebruik.

De compacte borstkolf

Als de borstvoeding eenmaal op gang is en de baby drinkt goed kun je ook een compactere kolf gebruiken. Een kolf die je makkelijker kunt meenemen zoals een Calypso to go van Ardo of een Freestyle flex borstkolf van Medela.

Een fles met borstvoedingsspeen

Als je een avond de deur uit bent en je hebt de borstvoeding vooraf afgekolfd, dan heb je natuurlijk wel een flesje nodig waarmee je partner of de oppas de borstvoeding kan geven aan de baby. Ga vanaf 4 à 6 weken de baby al laten wennen aan de fles door een beetje borstvoeding in de fles aan te bieden. Ook soms door iemand anders. Kies voor een flesje met een speciale speen, zodat het kindje net zo kan drinken als aan de borst. Extra flesjes zijn natuurlijk ook altijd handig, zeker als je voor meerdere keren wilt afkolven. Je kunt de moedermelk zelfs invriezen om een voorraad aan te leggen. Ook een koeltasje met koelelementen is makkelijk om eventueel de afgekoelde melk in te vervoeren als je het mee wilt nemen.

Moedermelk bewaarzakjes

Er zijn speciale zakjes waar je moedermelk in kunt bewaren, bijvoorbeeld als alternatief voor het flesje. Gebruik altijd wel alleen die speciale moedermelkzakjes, dan weet je zeker dat het materiaal BPA-vrij is en veilig voor je baby. Plak eventueel een etiket met de datum/tijd van afkolven op het zakje. Dan weet je precies hoe oud de moedermelk in het zakje of flesje is.

Flessenwarmer

Als de afgekolfde melk afgekoeld is, moet je het weer op de juiste temperatuur brengen als je het aan de baby gaat geven. Gebruik hiervoor een flessenwarmer, dat is veilig en praktisch.

Waar ga je borstvoeding geven of afkolven?

Het is prettig als je je baby borstvoeding kunt geven of als je kunt afkolven op een plek waar je jezelf prettig voelt. Misschien denk je hier niet gelijk aan als je bijvoorbeeld weer gaat werken, maar je hebt echt een plek nodig waar je het jezelf comfortabel kunt maken. Meestal is dit een plek waar je lekker en rustig zit en op het werk het liefst ook een plek die je van binnenuit kunt afsluiten en waar je geen inkijk hebt. Zo kun je ongestoord je baby voeden of afkolven. Soms is dat bij borstvoeding geven niet altijd mogelijk, vooral als je in een openbare ruimte bent. Probeer dan toch het meest rustige plekje op te zoeken. Sommige vrouwen vinden het ook prettig om een voedingsdoek te gebruiken als ze meer privacy willen bij het afkolven, of bij het voeden van je baby in het openbaar.