Wat als borstvoeding geven niet lukt?

Hoe vanzelfsprekend het ook lijkt, het geven van borstvoeding kan ook weleens heel moeizaam gaan. Of misschien lukt het zelfs helemaal niet. Dit kan te maken hebben met lichamelijke of emotionele problemen. Wat de reden ook mag zijn of misschien kun je helemaal geen oorzaak bedenken, schakel altijd een deskundige in. Dit kan bijvoorbeeld de verloskundige, de kraamverzorgende of een lactatiekundige zijn. Zij kunnen je advies geven of kijken of er alternatieve opties zijn, bijvoorbeeld het tijdelijk kolven. Als het echt niet lukt, dan heb je geen andere keus dan te stoppen met borstvoeding.

Wat kunnen de mogelijke problemen met borstvoeding zijn?

moeder en baby

Het eerste huid-op-huid contact

Het kan voorkomen dat je baby na de bevalling niet gelijk bij je komt. Bijvoorbeeld door medische redenen. Hierdoor mis je het eerste huid-op-huid contact en dat kan in eerste instantie invloed hebben op het op gang komen van de borstvoeding en voelt het alsof borstvoeding geven niet gaat.

Het aanleggen

Het aanleggen van je baby kan in het begin nog weleens problemen opleveren. Zeker na een keizersnede is het niet altijd makkelijk om de beste houding voor het geven van borstvoeding te vinden waarbij jij geen pijn hebt en je samen comfortabel ligt. Vooral rechtop zitten is dan lastig, vaak heb je nog een blaaskatheter en een buik die pijn doet.

Vroeggeboorte van de baby

Baby’s die te vroeg geboren worden kunnen vaak nog niet meteen zelf bij je drinken. Ze hebben hun energie dan meestal heel hard nodig om zelf aan te sterken en blijft er geen energie over om zelf te drinken. Zeker als het dan moeizaam gaat, kost het je baby te veel moeite. Het is dan dus belangrijk dat de melkproductie goed op gang is en dat kun je met kolven bewerkstelligen. Helaas zijn er ook vrouwen die dit kolven niet prettig vinden.

Voeden op verzoek

Soms zijn er ook vrouwen die fysieke of emotionele problemen hebben met het voortdurend voeden op verzoek. Of je nu uitgeput bent, last van tepelkloven of stuwing hebt, je baby komt om voeding. Soms wordt het je dan te veel om je baby iedere keer weer aan te leggen.

Stoppen met borstvoeding of niet?

Als je problemen met borstvoeding geven hebt, wil je misschien aan de ene kant het liefste stoppen, maar aan de andere kant wil je het beste voor je baby. Je weet waarschijnlijk wat de voordelen van borstvoeding zijn en dat maakt het moeilijk om een dergelijke beslissing te nemen. Hoe gezond borstvoeding ook is, als jij er alleen maar moe, wanhopig of gefrustreerd van wordt dan is het toch soms beter om het uiteindelijk op te geven. Het is voor je baby ook veel fijner als jij blij en ontspannen bent en niet compleet emotioneel en fysiek uitgeput. Stop nooit zomaar van de een op de andere dag. Als het mogelijk is, kun je beter rustig afbouwen zodat je baby kan wennen aan kunstvoeding.

Een lastige beslissing

Stoppen met borstvoeding is geen makkelijke beslissing, de meeste vrouwen hebben het gevoel dat zij hun kind te kort doen als ze geen borstvoeding meer geven. Dit heeft natuurlijk ook te maken met het feit dat de voorlichting over borstvoeding vooral gaat over de vele voordelen die borstvoeding heeft. Dit wil je jouw kind eigenlijk niet onthouden.

Borstvoeding lukt niet

Een andere factor is dat men er soms te makkelijk over denkt. Er wordt vaak benadrukt dat iedere vrouw borstvoeding kan geven. Als het dan niet lukt, dan voelt dat als falen.

Emoties

Ook je emoties spelen een grote rol. Vlak na de geboorte gieren de hormonen door je lijf waardoor je extra gevoelig bent. Rationeel nadenken is dan gewoon een stuk lastiger.

De mening van een ander

Iedereen heeft in deze periode vaak een mening, niet alleen de deskundigen, maar ook familie en vrienden. De een zegt zus en de ander zegt zo… Hier kun je aardig van in de war raken en het daardoor nog moeilijker vinden om een beslissing te nemen. Onthoud dat het wel of niet geven van borstvoeding altijd jouw keuze is. Niemand kan dat bepalen voor jou, jij beslist.