Verschillen tussen borstkolf met open en gesloten systeem

Er zijn grote en belangrijke verschillen tussen borstkolf met open en gesloten systeem. Ontdek in dit artikel wat deze verschillen zijn om weloverwogen een besluit te kunnen nemen welk systeem het meest geschikt is voor jou en je baby.

Belangrijke verschillen tussen borstkolf met open en gesloten systeem

Waarschijnlijk heb je al een beetje rondgekeken als je van plan bent om je moedermelk te gaan afkolven voor je baby. Dan heb je misschien ook gezien dat er verschillende systemen zijn als het om een borstkolf gaat. Zo zijn er modellen van een borstkolf met open en gesloten systeem. Wat wordt hier precies mee bedoeld? Kortgezegd is het belangrijkste van de verschillen tussen borstkolf met open en gesloten systeem een verwijzing naar het wel of niet aanwezig zijn van een barrière tussen de borstkolf en de afgekolfde moedermelk. Een dergelijke barrière noemen ze ook wel een mediaseparatie.

Heeft de borstkolf een dergelijke barrière, dan noemen ze dit systeem gesloten. Simpelweg omdat de melk van de kolf afgesloten is. Door deze barrière kan de melk niet overlopen en in het afkolfmechanisme terechtkomen. Dit is dus een belangrijk verschil tussen een borstkolf met open en gesloten systeem.

Verschillen tussen borstkolf met open en gesloten systeem

Tevens zorgt een barrière ervoor dat de afgekolfde borstvoeding via een hygiënische route wordt afgevoerd.
Als de borstkolf geen barrière heeft, dan is het een open systeem. Ondanks het ontbreken van een barrière blijven de risico’s van een eventuele besmetting uiterst klein, ook met dit type borstkolf. Voor beide systemen geldt natuurlijk wel dat ze op een hygiënische manier schoon worden gehouden. Ook zijn de termen borstkolf met open en gesloten systeem geen medische definities. De borstkolffabrikanten kunnen deze termen zelf aan een systeem hangen.

Hoe werkt een overloopbeveiliging?

Bij de fabrikant Medela gebruiken ze liever de term ‘overloopbeveiliging’. Op zich geen slechte gedachte want het belangrijkste doel van een melk barrière is het voorkomen dat de melk overloopt en daarna terechtkomt in de kolf. Daarbij heeft een borstkolf eigenlijk nooit een volledig gesloten systeem. Bij iedere borstkolf moet er namelijk lucht in en uit de kolf kunnen stromen om op die manier een vacuüm te kunnen creëren.

Waar zit meestal die melk barrière?

Eigenlijk kan dit per type borstkolf anders zijn, maar meestal zit de melk barrière tussen de slang en de motor en als hij daar niet zit dan zit hij vaak tussen de borstschildconnector en de slang. Zeker bij de nieuwe generatie borstkolven zit hij vaak tussen de borstschildconnector en de slang. De reden waarom ze hiervoor kiezen, is omdat in zo’n geval niet alleen de overloopbeveiliging wordt beschermd, maar ook de slang.

Voordelen van de nieuwste Medela borstkolfconnectoren

Bij de nieuwe generatie van de Medela borstkolf zien we wel een aantal voordelen. Doordat bijvoorbeeld de overloopbeveiliging zich in de borstschildconnector bevindt, kan de vrouw een wat comfortabelere houding aannemen. Je kunt meer achteroverleunen omdat je zeker weet dat de afgekolfde melk niet in de slang kan komen. Doordat je een relaxtere stand aan kunt nemen, wat voor ontspanning zorgt, zal de melkstroom ook eerder op gang komen. Daarbij zijn dergelijke borstkolven ook nog eens makkelijker te reinigen en te onderhouden.

Doordat dankzij de overloopbeveiliging het binnendringen van vocht in de slang minimaal is, hoeft de slang minder gereinigd en gedesinfecteerd te worden. Ook het monteren en demonteren van de nieuwe generatie Medela borstkolfconnectoren is eenvoudig. De melk barrière is bijvoorbeeld een flexibel en goed hanteerbaar membraan wat maar op één manier in de connector past. De connectoren zelf zijn ook eenvoudig schoon te maken. Er zitten zo min mogelijk borstkolf onderdelen in die gewassen moeten worden en/of gedesinfecteerd. Natuurlijk gebruikt Medela geen kunststof onderdelen met de chemische stof BPA en houden ze zich aan de internationale veiligheidsvoorschriften.

Wat als er toch vocht in de slang van de borstkolf zit?

Meestal als er toch vocht in de slang verschijnt, ondanks het gesloten systeem, is dit condensvorming. Dit is vaak het gevolg van het niet goed laten drogen voordat je gaat afkolven. Als het echt waterdruppels zijn die in de slang van de borstkolf zitten, dan moet je de slang reinigen en desinfecteren. Of eventueel vervangen volgens de gebruiksaanwijzing.

Zijn alle gesloten systemen hetzelfde bij de borstkolven?

Als de fabrikant aangeeft dat een borstkolf een gesloten systeem heeft, wil dat niet zeggen dat de borstkolf dezelfde constructie heeft als een andere borstkolf met ook een gesloten systeem. Het is zelfs zo dat als de constructie slecht ontworpen is, kan het gevaar op infectie zelfs hoger worden of de hoeveelheid melk die opgevangen wordt verminderen.

Het is ook niet zo dat een borstkolf met een gesloten systeem per definitie hygiënischer is. Schimmelgroei of bacteriën zijn meestal te wijten aan een slechte reiniging. Dus hoe goed het systeem ook is, bij een slechte reiniging kan het nog steeds bacteriën bevatten. Zorg ervoor dat je je borstkolf goed schoonmaakt, net als de accessoires die je gebruikt. Raadpleeg voor de juiste reiniging van jouw gekozen systeem ook altijd de instructies van de fabrikant.
Een gesloten systeem is ook niet per definitie beter om de beste resultaten te behalen. Er zijn bepaalde borstkolven die door de fabrikant minder efficiënt zijn gemaakt omdat anders het gesloten systeem niet toegepast kon worden.

Waarom is een borstkolf van Medela anders?

Het is meestal wel verstandig om voor een borstkolf te gaan met een hogere kwaliteit, zoals de Ardo Carum borstkolf of de Medela Symphony borstkolf. Een hoogwaardige kwaliteit geeft meestal ook meer comfort, dus ook een beter resultaat. De borstkolven van Medela zijn eigenlijk medische hulpmiddelen die ontwikkeld zijn op basis van tientallen jaren wetenschappelijk onderzoek. Het product voldoet ook aan de strikte kwaliteits- en veiligheidsnormen. De borstkolven worden in samenwerking met moeders uitgetest, waardoor ze effectief zijn en voldoen aan de behoeften van de moeder en de baby. Alle nieuwe generatie borstkolven van Medela hebben een barrière voor overloopbeveiliging.