Moedermelk bewaren

Ook als je even niet bij je baby kunt zijn, is moedermelk nog steeds de beste optie. Je kunt daarom de borstvoeding afkolven. Maar hoe kun je veilig de afgekolfde melk bewaren en later weer gebruiken om je baby te voeden?

Stel dat je weer gaat werken of je wilt eens een keer een nacht doorslapen. In dat geval zou je de moedermelk vooraf kunnen afkolven. Je partner kan dan op het moment dat de baby honger heeft en gevoed moet worden deze moedermelk met een flesje geven. Ook afgekolfde moedermelk heeft nog steeds de vele voordelen van borstvoeding en is dus altijd beter dan kunstvoeding. Het is wel belangrijk dat bij het afkolven, de moedermelk bewaren en de baby voeden met deze melk de hygiëneregels in acht worden genomen.

moedermelk

Hoe bewaar je het beste de moedermelk?

Borstvoeding kun je het best zo uit de borst of net afgekolfd geven. Het heeft dan nog de beste eigenschappen om bacteriën te bestrijden. Daarbij bevat het dan nog de meeste vetten, antioxidanten en vitaminen. Dat wil niet zeggen dat borstvoeding die afgekoeld of ingevroren is niet goed voor de baby is. Vers is het beste, dan de afgekoelde borstvoeding en dan die uit de vriezer. Moedermelk is sowieso beter dan kunstvoeding.

Hoe lang kun je moedermelk bewaren?

We nemen aan dat je de moedermelk die je gaat bewaren op een hygiënische manier behandelt. Dus met schoongewassen handen en gereinigde borstkolf producten en accessoires. De richtlijnen voor de bewaartijd die we hier geven zijn voor gezonde en voldragen baby’s. Voor premature baby’s of kindjes die een speciale zorg nodig hebben zijn er door deskundigen vaak striktere richtlijnen vastgesteld voor het reinigen en bewaren.

Op kamertemperatuur

Bij het bewaren op een temperatuur tussen de 16 en 25 graden Celsius, is de richtlijn maximaal vier uur. Zes uur is ook mogelijk als de melk onder bijzonder schone omstandigheden is afgekolfd.

In de koelkast

In de koelkast met een temperatuur van 4 graden Celsius of kouder kun je de melk maximaal drie dagen bewaren. Vijf dagen is ook mogelijk als de melk onder bijzonder schone omstandigheden is afgekolfd.

In de vriezer

In de vriezer met een temperatuur van -18 graden Celsius of kouder kan de moedermelk maximaal zes maanden worden bewaard. Negen maanden is ook mogelijk als de melk onder bijzonder schone omstandigheden is afgekolfd.

Invriezen en ontdooien

Borstvoeding die is ingevroren en daarna wordt ontdooid in de koelkast kan maximaal twee uur bij kamertemperatuur worden bewaard. Je kunt het maximaal 24 in de koelkast laten staan. Nooit opnieuw invriezen.

Schone omstandigheden

Neem bij twijfel over de houdbaarheid en de schone omstandigheden altijd contact op met een borstvoedingsspecialist of een lactatie deskundige. Zorg ook dat als je de afgekolfde melk bewaart in de koelkast of vriezer, de zakjes of flessen zijn gelabeld met de datum van afkolven.

De richtlijnen voor het gebruik van afgekolfde borstvoeding

Afgekoelde borstvoeding bewaren en daarna gebruiken, kun je het beste volgens bepaalde richtlijnen doen. Tijdens het bewaren heeft de moedermelk de neiging om zich op te splitsen. Het vet gaat er als het ware bovenop liggen. Door het flesje voorzichtig te draaien zodat het zich weer vermengd tast je de voedingswaarde en beschermde bestanddelen niet aan. Moedermelk wat in het flesje achterblijft nadat de baby eruit gedronken heeft, moet je weggooien. De bacteriën uit de mond van de baby kunnen namelijk in de melk terecht komen waardoor je het niet meer kunt bewaren. Het is daarom ook beter om de melk in kleinere hoeveelheden te bewaren.

Afgekolfde moedermelk in de koelkast

 • Plaats het na het kolven zo snel mogelijk in de koelkast.
 • Bewaar het in schone flesjes of moedermelk bewaarzakjes die gemaakt zijn van BPA-vrij materialen. BPA kan namelijk schadelijk zijn voor de gezondheid.
 • Je kunt afgekolfde melk toevoegen aan een flesje wat nog niet zo lang in de koelkast staat, maar zorg dat het deel wat je toevoegt ook eerst in de koelkast afgekoeld is.
 • Bewaar de moedermelk in het koudste deel van de koelkast. Nooit in de deur. De koudste plek is achterin, net boven de la van de groente.

Borstvoeding invriezen

 • Plaats de moedermelk direct na het afkolven in de vriezer.
 • Het mag toegevoegd worden aan moedermelk wat al ingevroren was, maar dan moet de toevoeging wel eerst afgekoeld zijn in de koelkast.
 • Vries kleine porties in, die zijn sneller ontdooit. Bijvoorbeeld minder dan 60 ml. Je kunt meerdere porties die ontdooien bij elkaar voegen.
 • Gebruik alleen flesjes die ook daadwerkelijk geschikt zijn voor de vriezer. De moedermelk bewaarzakjes zijn ideaal om in te vriezen en te labelen.
 • Vul de flesje of zakjes nooit tot het maximale, de borstvoeding zet namelijk uit tijdens het invriezen.
 • Bewaar het achterin de vriezer, hier is de temperatuur het meest constant. Bewaar het niet tegen de wand.

Bevroren borstvoeding gebruiken

 • Ontdooi het in de koelkast in ongeveer 12 uur. Of hou het onder stromend handwarm water. Ontdooi het nooit bij kamertemperatuur, in de magnetron of in kokend water.
 • Na ontdooien kan het maximaal twee uur op kamertemperatuur bewaard worden of 24 uur in de koelkast. Vries het nooit opnieuw in.

Het opwarmen van bewaarde moedermelk

Voldragen en gezonde baby’s kunnen de melk op kamer- of lichaamstemperatuur drinken. Als je het op wilt warmen, zet de fles of het zakje dan een paar minuten in een beker met lauw water of gebruik een flessenwarmer. Maak de temperatuur nooit hoger dan 40 graden Celsius.

Ruikt de moedermelk vreemd?

Soms ruikt de moedermelk uit de koelkast of vriezer anders. Dit komt door de lipase vetten die door een enzym worden afgebroken en die dan vetzuren afscheiden. Dit voorkomt de groei van schadelijke bacteriën. Als je alles veilig en schoon hebt bewaard, is er over het algemeen niets mis met de melk.

De moedermelk meenemen

Moet je de moedermelk meenemen, gebruik dan een koeltas met koelelementen.