Moedermelk afkolven

Iedere moeder heeft haar eigen redenen waarom ze kiest voor afkolven. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat moeder en kind in eerste instantie gescheiden van elkaar zijn, bijvoorbeeld om medische redenen. Maar het kan ook een andere oorzaak hebben. In dergelijke situaties kan de moeder misschien niet voor iedere voeding de baby aanleggen. In een zo’n geval kan de moedermelk afkolven uitkomst bieden.

De redenen én richtlijnen voor het afkolven

Een ander veel voorkomende situatie waarbij men kiest voor borstvoeding kolven, is als de moeder weer gaat werken of liever wat flexibeler wil zijn.

borstkolf huren en borstvoeding afkolven

Ook dan kan het kolven van moedermelk zorgen dat de moeder hierin meer ruimte krijgt of onbezorgd naar haar werk kan gaan. Wat premature baby’s betreft of kleintjes die nog moeite hebben met de zuig-slik-adem reflex, deze baby’s kunnen misschien nog niet aan de borst drinken. Ook hier kan de borstkolf worden ingezet. Door borstkolven wordt de melkproductie gestimuleerd, wat het makkelijker maakt voor bijvoorbeeld de premature baby om te drinken. Het kost dan wat minder energie. Om welke redenen je ook besluit om te gaan afkolven, er zijn wel wat richtlijnen die je in acht moet nemen. Dit in het belang van de gezondheid van je kindje, maar ook voor jezelf.

Voordat je begint met kolven

Voordat je gaat kolven is het een vereiste dat je eerst je handen grondig wast met water en zeep. Het is belangrijk dat tijdens het kolven de kans op een bacteriële besmetting van de moedermelk wordt voorkomen. Hoe minder bacteriën eraan te pas komen, hoe kleiner ook de groei van bacteriën tijdens het bewaren van de moedermelk. Voor de borst wordt de normale dagelijkse hygiëne aanbevolen.

Het afkolven van borstvoeding

Je kunt moedermelk met de hand afkolven of met een borstkolf. Voor welk type kolf je het beste kunt kiezen en of je een borstkolf gaat huren of kopen, hangt van een aantal factoren af, zoals het aantal verwachte keren dat je gaat kolven, hoeveel tijd heb je beschikbaar voor het kolven, is er een stroomvoorziening waar je wilt gaan kolven en natuurlijk de kosten.

Belangrijke tips

Soms lukt het geven van borstvoeding niet zo makkelijk. Bijvoorbeeld als de baby niet in staat is om de moedermelk uit de borst te zuigen of helemaal niet in staat is om aan de borst te liggen. In dergelijke situaties heeft de moeder misschien een beetje hulp nodig bij het op weg helpen, het opbouwen of het op peil houden van de melkproductie. Juist die aanpak in de eerste twee weken is zo belangrijk voor het verdere verloop van de melkproductie. Om te zorgen dat de moeder ook na die eerste weken nog voldoende moedermelk kan produceren zijn een aantal punten erg belangrijk.

  • Het huid-op-huid contact van de moeder en baby. Het is gebleken dat dit een positief effect heeft op de duur van de borstvoeding. Daarom is het aan te raden om te zorgen voor zoveel mogelijk huidcontact.
  • Het uitleggen aan de moeder hoe ze met haar handen haar borsten kan masseren.
  • Het gelijktijdig afkolven van beide borsten, dit zorgt voor een verhoogd melkvolume.
  • Al snel na de geboorte beginnen met kolven, het liefst al in het eerste uur na de geboorte. Door hier binnen zes uur na de geboorte mee te beginnen neemt het melkvolume toe. Niet alleen op dat moment, maar ook in de weken erna.
  • Door de initiatietechnologie na de geboorte te hanteren zodra de melkproductie op gang is gekomen, gevolgd door een afkolfpatroon die bestaat uit twee fasen, betekent dit vaak een verhoogde melkproductie tijdens de zesde tot en met dertiende dag na de geboorte.
  • Regelmatig afkolven is sowieso belangrijk. Moeders die bijvoorbeeld dagelijks meer dan zes keer kolven, produceren meer moedermelk dan moeders die dit minder vaak doen. Er wordt meestal geadviseerd aan moeders die een borstkolf gebruiken om circa acht keer per etmaal te kolven.
  • Als er ruim voldoende moedermelk is, kunnen moeders ook tussen de borstvoedingen door melk afkolven.
  • Als je borstschilden gebruikt, neem dan alleen diegene die ook goed passen en ook comfortabel zijn. Ze moeten niet de tepels beschadigen of de borsten indrukken. Let goed op de maat zodat de schacht niet te nauw is. Mocht je toch pijnlijke tepels hebben en bijvoorbeeld last hebben van tepelkloven, kun je altijd gebruik maken van Rite Aid hydrogel pads, Mother Mates of Zilverkapjes. Dit kan zorgen voor verlichting van de pijn en snellere genezing, zodat je je borstvoeding gewoon kunt blijven geven.
  • Bij het gebruiken van een borstschild moet het borstschild voorzichtig tegen de borst gehouden worden. De borst moet goed geleegd kunnen worden en je moet voorkomen dat de melkkanalen bekneld worden.

Na het afkolven

Na het afkolven alles reinigen volgens de voorschriften. Zorg ervoor dat je de borstkolf goed schoonmaakt en ook de bijbehorende accessoires reinigt.