De voordelen van borstvoeding

Moedermelk is nog steeds de beste keuze als het gaat om voeding voor je baby. Het heeft namelijk een aantal voordelen ten opzichte van andere voeding die in het belang van de baby zijn.

Als het aan de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) ligt, geeft iedere moeder minimaal een half jaar borstvoeding omdat volgens hen dan de gezondheid van het kind beter gewaarborgd wordt. Als wereldwijd iedere kersverse moeder dit zou doen, zouden er volgens de WHO ieder jaar 820.000 kinderen gered kunnen worden en dat is nogal niet wat.

Moedermelk is namelijk niet alleen maar voeding, het geeft je baby ook bescherming. Er zit zoveel in wat de baby ten goede komt, zoals levende bestanddelen, waaronder witte bloedlichaampjes, stamcellen en goede bacteriën. Daarnaast vind je in moedermelk componenten die helpen om infecties te bestrijden, zoals de enzymen, antistoffen en bepaalde hormonen. Dit alles bij elkaar draagt bij aan de gezonde ontwikkeling van je kind.

voordelen van borstvoeding

Het blijkt dat baby’s die het eerste half jaar alleen borstvoeding krijgen minder snel verkouden worden of griep krijgen, maar ook de kans op misselijkheid, diarree, gastro-enteritis, oor- en borstinfecties en spruw is kleiner. Natuurlijk kunnen ook deze baby’s ziek worden. Volgens professor Peter Hartmann, een internationaal erkend expert op het gebied van borstvoeding en lactatie aan de universiteit van West Australië, verandert dan de samenstelling van de moedermelk. De natuur zit blijkbaar zo mooi in elkaar dat zodra de baby of de moeder ziek wordt, het aantal beschermende bestanddelen in de melk toeneemt. Het lichaam van de moeder gaat in dat geval namelijk specifieke antistoffen maken tegen de infectie. Hierdoor herstelt de baby ook sneller. De kans dat baby’s overlijden aan wiegendood, is bij de borstvoeding-zuigelingen half zo klein.

Natuurlijk heeft het ook voordelen op een ander vlak. Je baby wordt vaak een stuk rustiger tijdens de borstvoeding, zelfs als ze ziek of overstuur zijn. Onderzoeken hebben ook aangetoond dat bijvoorbeeld tijdens het vaccineren baby’s minder vaak huilen en last lijken te hebben als ze borstvoeding krijgen.

Borstvoeding voor de premature baby

Premature baby’s zijn een stuk kwetsbaarder en moedermelk geven biedt dan de beste bescherming tegen mogelijk fatale aandoeningen zoals chronische longziekte, sepsis en necrotiserende enterocolitis ofwel NEC. Iedere druppel is van belang. Zelfs de professionele zorgverleners zien borstvoeding als bijdrage aan een medische interventie. De kans voor de premature baby om eerder uit het ziekenhuis ontslagen te worden, is bij baby’s die borstvoeding krijgen groter.

Wat zijn de voordelen van borstvoeding voor het slaappatroon

Er wordt weleens gezegd dat baby’s die geen borstvoeding krijgen langer slapen, maar dit is nooit bewezen. Onderzoeken hebben juist aangetoond dat alle baby’s evenveel kans hebben om in de nacht wakker te worden omdat ze honger hebben. Het is wel zo dat een baby na borstvoeding weer sneller in slaap valt. Dit komt omdat het lichaam van de baby oxytocine aanmaakt tijdens het krijgen van borstvoeding en dat geeft een slaperig gevoel. Een van de andere voordelen van borstvoeding geven is dat de nucleotiden en bepaalde hormonen in de moedermelk zorgen dat je baby een goed slaap- en wakker patroon ontwikkelt, het zogenaamd circadiaanse ritme.

Wat doet borstvoeding voor je hersenen van de baby

Er zijn nog meer voordelen van borstvoeding voor de baby en in dit geval voor de ontwikkeling van de hersenen. In de eerste zes maanden wordt de massa hersenen van je baby bijna verdubbeld. Amerikaanse onderzoekers hebben aangetoond dat peuters en kleuters die minimaal drie maanden uitsluitend borstvoeding hadden gehad meer witte stof in de hersenen hadden, die zorgt voor de verbinding tussen de hersenen en de overdracht van de signalen in de hersenen. Britse onderzoekers toonden aan dat zestienjarigen die als baby een half jaar of langer borstvoeding hadden gekregen een grotere kans hadden om hogere cijfers te halen tijdens examens. Braziliaanse onderzoekers ontdekten zelfs dat mensen die als baby meer dan een jaar borstvoeding hadden gehad meestal meer verdienden dan anderen rond hun dertigste. Ook lijkt de kans op een hoger IQ groter met alleen borstvoeding. Dit zou met de langketenvetzuren te maken hebben die in de moedermelk zitten en die een gunstige invloed hebben op de ontwikkeling van de hersenen. Recente onderzoeken hebben aangetoond dat de kinderen die minimaal vier maanden borstvoeding krijgen, 30% minder kans op gedragsproblemen hebben rond de leeftijd van vijf jaar.

De voordelen na de eerste zes maanden

De voordelen van het geven ( of krijgen ) van borstvoeding zijn eigenlijk levenslang. Hoe langer borstvoeding gehad, hoe groter de voordelen, met name voor de gezondheid van het kind. Iedere keer als een vrouw borstvoeding geeft, komt bij moeder én baby oxytine vrij, dit stimuleert het opbouwen van een band en dat kan een stevige basis voor latere relaties zijn. Ook kan het kind daardoor minder stressgevoelig worden. Onderzoeken hebben ook uitgewezen dat borstvoeding baby’s een kleinere kans hebben op bepaalde soorten kanker, overgewicht of diabetes type 1 of 2. Ze hebben juist een grotere kans op een goed gezichtsvermogen en rechtere tanden.

Borstvoeding geven heeft dus eigenlijk levenslange voordelen. Er zijn niet alleen tal van voordelen borstvoeding voor de gezondheid, maar er zijn ook veel voordelen van borstvoeding voor de moeder, zeker als je lang doorgaat.