Borstvoeding en kolven

Als je een kindje verwacht, sta je voor de keuze of je borstvoeding gaat geven en kolven of dat je voor kunstvoeding gaat. Borstvoeding is de meest natuurlijke voeding omdat moedermelk de juiste mix aan antistoffen en voedingsstoffen bevat. Daarbij heeft borstvoeding het voordeel en de bijzondere eigenschap dat het zich aanpast aan de behoefte van je baby. 

Maar borstvoeding geven kan ook een uitdaging zijn. Bijvoorbeeld als je weer moet gaan werken of door een andere reden waardoor altijd maar zelf voeden niet makkelijk is. Een borstkolf kan je hierbij helpen.

Wat is eigenlijk precies een borstkolf

Kolven met een borstkolf betekent dat je met de kolf de melk uit je borsten haalt. Deze melk kun je bewaren en jij of iemand anders kan je kindje hiermee via een flesje voeden. Ook als de baby nog niet goed kan drinken, kan een borstkolf uitkomst bieden.

Borstvoeding geven en kolven

Vraag en aanbod van moedermelk

Als je baby niet aan je borst drinkt, zal de melkproductie afnemen. Deze productie is namelijk mede gebaseerd op vraag en aanbod. Daarom is het verstandig om wel te kolven, ook al kan de baby nog niet aan de borst drinken. Hoe vaker de baby drinkt of hoe meer je kolft, hoe meer melk je lichaam aanmaakt. Je kolft dus net zo vaak als dat de baby nodig heeft aan moedermelk. Je kunt eventueel ook een voorraad aanleggen, voor als je een keer weg moet of moet gaan werken en papa, oma of de oppas de melk moet geven.

Hoe vaak kolven?

Hoe vaak je kolft op een dag, hangt er dus vanaf hoe vaak je baby nog bij je aan de borst drinkt. Het is namelijk goed om te kolven zo vaak als dat je kindje bij je zou drinken wanneer jullie wel samen zijn. Bij veel vrouwen komt dit neer op drie keer per dag. Het is daarnaast aan te raden om je kindje vlak voor je naar je werk gaat en zodra je uit je werk komt aan te leggen en borstvoeding te geven.

Uit het Nationaal Borstvoeding Onderzoek 2020 blijkt dat veel vrouwen stoppen met het geven van borstvoeding als ze weer gaan werken na hun zwangerschapsverlof. Terug aan het werk gaan hoeft echter geen reden te zijn om te stoppen met borstvoeding. Door op je werk moedermelk af te kolven, kun je heel goed doorgaan met het geven van borstvoeding aan je kindje. Met de juiste tips, een fijne borstkolf en goede afspraken met je werkgever komt het helemaal goed.

Het type kolf

‘Welke borstkolf moet ik gebruiken voor het afkolven?’ Het antwoord op deze vraag is voor iedere moeder verschillend. Iedereen heeft andere behoeften en deze behoeften kunnen zelfs ook nog veranderen gedurende de borstvoedingsperiode. Borstvoeding kolven op je werk vindt de een prettiger met een handkolf en de ander heeft de voorkeur voor een elektrische borstkolf. Je moet een kolf vinden die bij jouw levensstijl past.

Een borstkolf huren of kopen

Ook hier is de beste oplossing voor iedereen verschillend. In het ziekenhuis gebruiken ze vaak de professionele kolken, zoals de Symphony van Medela die speciaal ontwikkeld is om de melkproductie op gang te brengen, of de Ardo Carum. Deze twee modellen kun je ook huren voor thuis. Als de productie eenmaal goed op gang is, kun je ook kiezen voor een andere persoonlijke kolf. Het belangrijkste is dat het kolven met een borstkolf comfortabel is en dat bereik je meestal met hoogwaardige borstkolven. Als deze opties te duur zijn in de aanschaf, kijk dan of je er een kunt huren. Een mindere borstkolf kopen alleen omdat ie voordeliger is, komt het geven van de borstvoeding niet ten goede.