Borstkolf reinigen

Je borstkolf reinigen is erg belangrijk. Zorg er altijd voor dat je kolfapparaat en alle accessoires goed worden gereinigd en gedesinfecteerd. Hiermee voorkom je dat de afgekolfde moedermelk niet veilig meer is voor de baby. Borstvoeding is de beste voeding om aan je baby te geven, maar dan moet het tijdens en na het afkolven wel veilig en schoon verwerkt worden.

Als je niet in de gelegenheid bent om je baby zelf te voeden met borstvoeding, dan is afgekolfde borstvoeding de beste tweede keus. Daarom is het belangrijk dat je weet hoe de onderdelen van de borstkolf iedere keer gereinigd en gedesinfecteerd moeten worden. Dit moet tussen de voedingsbeurten in gebeuren om te zorgen dat de borstkolf iedere keer weer veilig is voor de melk die je baby gaat drinken. Als je eenmaal weet hoe dat werkt, brengt het je veel gemak.

Een goed gereinigde borstkolfuitrusting maakt namelijk dat je de afgekolfde melk in de koelkast drie tot maximaal vijf dagen kunt bewaren en in de vriezer zes tot maximaal negen maanden.

borstkolf reinigen

Eerst de borstkolf reinigen voordat je hem gebruikt

Voordat je de borstkolf kan gebruiken, moeten alle onderdelen die in contact komen met je borsten of de melk voor 100% schoon en veilig zijn. Dat geldt natuurlijk ook voor jezelf. Voor iedere kolfsessie was je minimaal 20 seconden grondig je handen met water en zeep. Spoel ze daarna af en droog ze af met een schone handdoek. De borsten hoeven niet speciaal gewassen te worden, mits er iets op zit wat niet geschikt is voor borstvoeding geven. Een tepelcrème op lanoline basis, zoals bijvoorbeeld Purelan, kun je rustig laten zitten.

Tips voor schoonmaken van je borstkolf

Het beste is om na het kolven gelijk alle onderdelen van de kolfuitrusting schoon te maken. Niet alleen de kolf zelf, maar ook de flessen, de membranen, vacuümkleppen en borstschilden. Na het schoonmaken droog je alles zorgvuldig af. Dan kun je de volgende keer weer zo aan de slag met afkolven.

  • Spoel je kolfaccessoires eerst met normaal kraanwater van drinkkwaliteit en van circa 20 graden Celsius af om hiermee de achtergebleven melkproteïnen te verwijderen.
  • Maak daarna alle onderdelen schoon met warm water en vloeibaar afwasmiddel. Temperatuur van het water moet dan ongeveer 30 graden Celsius zijn.
  • Daarna alle onderdelen opnieuw afspoelen voor zo’n 15 tot 20 seconden met gewoon drinkwater.
  • Je kunt ook de kolfonderdelen in de vaatwasser plaatsen. Gebruik gewoon vaatwasmiddel. Plaats de flesjes, de spenen en de borstschilden met de opening naar beneden gericht in de vaatwasser. De kleine onderdelen kun je het beste in de bestekmand plaatsen.
  • Droog alles met een schone doek af of laat het drogen aan de lucht (op een schone theedoek).
  • Check ook altijd eerst de handleiding van de borstkolf voor eventuele bijzonderheden omtrent het reinigen.

Het desinfecteren van de borstkolf

Je moet niet alleen de kolf schoonmaken, maar ook minimaal één keer per dag desinfecteren nadat je alle onderdelen hebt schoongemaakt. Doe dit ook als de borstkolf nieuw is of als je hem een tijd niet hebt gebruikt. Dit desinfecteren is belangrijk om eventuele ziektekiemen en/of bacteriën te verwijderen. Veel mensen noemen dit steriliseren, maar steriliseren is bijna geen doen omdat onze woonomgeving nooit helemaal steriel is. Desinfecteren zorgt dat de borstkolf apparatuur en toebehoren veilig is voor je baby en voor jou zelf.
Kijk altijd eerst welke desinfectiemethode de fabrikant van de borstkolf aanbeveelt. Waarschijnlijk zal dat een van de onderstaande methodes zijn:

Magnetron

Doe de kolfonderdelen in een desinfectiezak die geschikt is voor de magnetron, zoals bijvoorbeeld de Ardo Easy Clean, of in een magnetronsterilisator en volg de aanwijzingen van de fabrikant op.

Koken

Vul de pan met genoeg water zodat alle onderdelen onder water staan. Breng het water aan de kook en laat het vijf minuten doorkoken. Let erop dat alles ondergedompeld blijft bij het borstkolf reinigen.

Stomen

Gebruik hiervoor een elektrische stoomsterilisator. Zet ook hier de openingen van de onderdelen naar beneden.

Sterilisatietabletten of sterilisatievloeistof

Zet alle onderdelen minimaal 30 minuten in een sterilisatieoplossing met koud water. Let er op dat alles ondergedompeld blijft zonder opgesloten luchtbellen. Na afloop gooi je de oplossing weg en in ieder geval mag je het niet meer gebruiken na 24 uur. Je kunt eventueel ook een desinfectiespray gebruiken.

Als alles is gedesinfecteerd

  • Haal alle kolfonderdelen uit de desinfectiezak, uit de pan of sterilisator met schone handen. Of gebruik een schone tang. De spullen kunnen heet zijn, dus pas op dat je de vingers niet verbrandt.
  • Schud water wat is achtergebleven in of op de onderdelen eraf en laat alles goed drogen aan de lucht of droog het af met een schone doek na het borstkolf reinigen.
  • Zet de onderdelen in een gedesinfecteerde bewaarcontainer op een gedesinfecteerd oppervlak.
  • Zorg altijd dat alle onderdelen helemaal droog zijn na het borstkolf reinigen voordat je ze weer gaat gebruiken.

Je borstkolf reinigen en desinfecteren klinkt misschien ingewikkeld, maar dat valt best mee. Door je kolfaccessoires na gebruik grondig te wassen en een maal per dag te desinfecteren zorg je ervoor dat je de moedermelk voor je baby veilig en lang kunt bewaren.