Borstkolf kopen of huren?

Een borstkolf kopen of huren? Je vraagt jezelf misschien af wat beter is. Wat hierin de beste keuze is, hangt van een aantal factoren af en is eigenlijk ook voor iedereen verschillend. Een goede elektrische kolf kopen, kan een behoorlijk uitgave zijn. Je dacht misschien net dat je met borstvoeding lekker voordelig uit was en dan kom je ineens voor zo’n uitgave te staan.

Verschil tussen een borstkolf kopen of huren

Voor een enkelzijdige kolf betaal je al snel zo’n 100 euro en als je liever een dubbelzijdige kolf hebt, dan mag je wel op gemiddeld 300 euro rekenen. Prijzen verschillen per merk en per webshop, dus goed vergelijken kan je wel direct een voordeel opleveren. Natuurlijk is het wel zo dat je dan je eigen kolf hebt die je dan voor een lange tijd kunt gebruiken en misschien zelfs voor meerdere kinderen.

Afkolven als je gaat werken

Wanneer je weer gaat werken en op je werk moedermelk wilt blijven afkolven, is het huren van een kolf vaak geen goede optie. Je zult de borstkolf dan vaak een langere periode gaan gebruiken en de kosten voor de huur van de kolf zullen dan uiteindelijk een stuk hoger zijn dan het aanschafbedrag van een kolfapparaat. In dit soort gevallen is een kolfapparaat kopen dus echt de investering wel waard.

Blij met borstkolf kopen of huren

Waarom een kolfapparaat huren

Een kolf huren is een uitstekende keuze als je er vanuit gaat dat je de kolf maar voor een korte tijd nodig hebt. Bijvoorbeeld als je de baby niet iedere keer aan de borst kunt leggen omdat het kindje in het ziekenhuis ligt of omdat je een borstkolf vooral nodig hebt om de melkproductie op gang te brengen. Misschien weet je ook helemaal niet zeker of je kolven wel zo prettig vindt en wil je het eerst een tijdje proberen. Of misschien weet je zeker dat het voorlopig bij deze ene baby blijft of wil je maar voor een bepaalde periode borstvoeding geven. Allemaal redenen waardoor het verstandiger én voordeliger kan zijn om een Medela of Ardo kolfapparaat te huren in plaats van te kopen.

Waarom een kolfapparaat kopen

Als je heel lang wilt gaan kolven is een borstkolf kopen een goede optie. Natuurlijk moet je dan wel zeker weten dat je het ook prettig vindt om te kolven en dat na de bevalling ook daadwerkelijk de moedermelk op gang komt. Soms is het een goede optie om eerst even een korte periode te huren. Voordat je een definitieve keuze maakt voor een borstkolf kopen of huren, kun je kijken welk merk borstkolf je goed bevalt om die bijvoorbeeld daarna zelf aan te schaffen.

De kolf tweedehands kopen

Naast de keuze voor een borstkolf kopen of huren, is er eventueel ook nog een variant mogelijk. Een tweedehands kolf kopen is ook nog een optie. Op Marktplaats worden er heel veel aangeboden. Het kopen van een tweedehands borstkolf willen we je echter niet aan te raden, omdat een kolf nu eenmaal in aanraking komt met moedermelk en je weet niet hoe hygiënisch de tweedehands borstkolf is. Of hoe hygiënisch de vorige eigenaar er mee omgegaan is. Daarbij is het zo dat als de kolf al voor een langere tijd is gebruikt, de zuigkracht enigszins afgenomen kan zijn. Na vele uren kolven kan door slijtage ook de motor kapotgaan.

Wanneer je er toch voor kiest om een tweedehands borstkolf te kopen, vervang dan alle losse onderdelen die in aanraking komen met de melk. Voor sommige borstkolven, zoals de Ardo kolven kan dit een veilige oplossing zijn. Die kolfapparaten hebben een gesloten systeem waardoor er door het membraampje tussen de slangetjes en het schild geen melk in contact kan komen met de motor. Bij andere kolven kan dit wel het geval zijn waardoor het mogelijk is dat de motor niet voor 100% vrij is van bacteriën of andere ziekteverwekkers.